Skam är ett spännande ämne. Åtminstone att tala om vad andra tycker är skämmigt. När det kommer till vad jag tycker känns skamfullt så är det inte ett dugg spännande, eller jo lite grand kanske, men mest är det bara väldigt mycket skam.

Det jag anser är skämmigt är ofta något helt annat än vad andra upplever som skam. Häromdagen behövde jag flytta på en Billy-hylla från en adress till en annan, eller närmare bestämt från vårt hem till vår nya kontorslokal och kombinerade bibliotek och bokaffär. Hyllan i sig väger ju 20 kilo och är väldigt otymplig så det finns inte på kartan att bära den mellan adresserna. Så jag gjorde vad de flesta andra skulle försökt med. Jag remmade fast hyllan på en pirra och började köra. Men Guuuud så himla pinsamt det var. Det bullrade och skakade i hyllan som var en veritabel resonanslåda för skam. Jag skämdes som en galen för allt ljud jag skapade av att dra pirran med skåpet på. Varje liten sten skapade ett nytt ljud, asfaltens normala ojämnheter skapade också ljud, vibrationerna från pirran mot hyllans baksida slog som trumpinne mot ett trumskinn, på den största trumma jag haft i min närhet.

Till saken hör att jag fostrats att inte ta en massa plats som inte är min. Det skapar en del mönster som ni kanske kan tänka. Och även om jag tycker att jag dealat med de flesta av de negativa effekterna av att ta plats, att låta lite, så var det väldigt jobbigt i mig att åstadkomma och sprida ett ljud som jag helst av allt skulle vilja slippa. jag vill ju inte störa någon. (Tanken som just kom till mig här medan jag skrev var att jag kanske borde börja köra glassbil en säsong för att ta hand utsätta mig rejält för det obehaget – för glassbilen är något av det mest störande och irriterande jag kan tänka mig).

 

På ämnet skam finns det massor att utforska och förlagets redaktör håller kurser i att lära sig förstå och bearbeta sin skam. Hon har även skrivit en fantastisk bok om att sluta skämmas.

Den är ett lästips för en regnig dag… eller kanske hellre för en dag då ni bestämmer er för att nu är dags för mer frihet och ökad livskvalitet.

Katinka Wallner nås på katinkawallner.com

Hennes bok finns hos internetbokhandlarna och på förlaget på www.aritonforlag.se/forlagets-bocker

Utförligare om boken www.katinkawallner.com/tjanster

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *