Under gårdagen hann jag träffa flera gamla vänner från Stockholm och även flera kundkontakter. Ett återkommande tema var, hemligheter. Hur mycket av vår verklighet håller vi hemlig för omgivningen, av olika skäl, både av rent praktiska skäl och av skam eller rädsla för vad som skulle kunna ske ifall viss info blev allmänt känd?

Jag funderade lite över det faktum att vissa människor menar att om de inte frågar så behöver de inte ha en åsikt och därmed inte ta ställning. För det här med att ta ställning för eller emot något, eller bara att ventilera en tanke, kan ju i värsta fall innebära en diskussion man inte är beredd att ta. Jag kan personligen bara tala ur mig själv och mina iakttagelser, men det jag sett förutom den klassiska konflikträdslan i detta land är att många av oss går runt med outtalade sociala krav på oss att alltid uppträda så politiskt korrekt. Men vad är då att betrakta som politiskt korrekt? Är det att vissa samtalsämnen är tabu eller att skapa rapport med sin publik och kalibrera vad de är mottagliga för och inte passera deras förmodade gräns?

Jag upplevde gårdagens utforskande som riktigt intressant och ska absolut försöka se min omgivning med dessa nya glasögon för några dagar.

Vad är det vi inte delar – och varför?

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *